Să înțelegem mai bine dezvoltarea cognitivă a celui mic

La ce se referă dezvoltarea cognitivă?

Dezvoltarea cognitivă descrie procesul prin care bebelușul deprinde percepția, gândul, memoria, limbajul și coordonarea fizică. Este foarte ușor să măsurăm modificările în greutate sau mărime a bebelușul nostru, dar nu la fel de ușor observăm modificările creierul lui. El este pregătit de supraviețuire, astfel că părțile care controlează nevoile imediate ale corpului funcționează perfect. Totuși, părțile creierului care îl ajută să deslușească și să înțeleagă lumea sunt încă în proces de dezvoltare. 

Când începe acest proces?

În fiecare zi, în care interacționează cu tine și cu mediul din jur, se creează noi conexiuni dintre celulele nervoase din creier, cât și dintre creier și corp.  La vârsta de doar câteva săptămâni, bebelușul realizează că poate să facă lucruri. Însă abilitatea de a-și aminti că poate să acționeze se va dezvolta în timp. La vârsta de 2 luni, va putea învăța consecințele unei acțiuni, însă își va aminti de acestea doar pentru câteva zile. La 6 luni însă memoria lui se va extinde până la 2 săptămâni. Abilitatea celui mic de a face conexiunea dintre acțiunile sale și consecințe sunt rezultatele recunoașterii. Capacitatea de a-și aminti în schimb, este ceva mai greu de dobândit. Aceasta este destul de rară înaintea vârstei de 6 luni, dar mai târziu va începe să comunice prin gesturi, să distingă sunete și acțiuni specifice din mediul înconjurător.  

Pot susține dezvoltarea cognitivă a copilului?

Acesta este un proces care are loc natural, însă cu siguranță poate fi influențat pozitiv de către părinți. Modul în care interacționați, încă de la naștere, marchează acest proces. Încă de la naștere, cel mic va începe să observe mediul înconjurător și să acumuleze informații. Îți va recunoaște mirosul și va petrece mult timp studiindu-ți fața pentru a copia limbajul și mișcările buzelor. Bebelușul tău va învăța prin repetiție, așa că alegeți jocuri simple și jucați-vă împreună. Lăsați-l să învețe singur și apoi oferiți-i ocazia să vă învețe, să practice de mai multe ori. Jucăriile potrivite vârstei susțin acest proces și ele, însă nu-l încărcați cu prea multe jucării întrucât îi vor distrage atenția și poate dezvolta probleme de concentrare.

mâna bebelușului ținându-se de degetul părintelui

Care sunt etapele acestei dezvoltări?

Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, dar îl putem susține în perioadele critice când își dezvoltă natural simțurile, pentru o dezvoltare cognitivă pozitivă. 

  • Până la 3 luni: bebelușul tău este atras de sunete ascuțite sau îmbrățișări. Nu realizează că acțiunile sale au efect, sau nu va ști de fiecare dată când te va vedea ca ești una și aceeași persoană
  •  De la 3 la 6 luni: își dă seama că poate să facă lucruri, înțelege când ceva începe și se termină; va pune lucrurile pe categorii iar de la vârsta de 6 luni se va folosi de forme, texturi, mirosuri și culori pentru a diferenția lucrurile.
  •  De la 7 la 9 Luni: acum își cunoaște numele și înțelege diferența dintre familiar și străin, poate să planifice sau să ia decizii simple.
  •  De la 9 la 12 luni: începe să se atașeze de tine și se supără când nu ești prezentă; începe să anticipeze mai bine și să silabisească tot mai mult, iar acum va spune și primele sale cuvinte
  • De la 12 la 18 luni: îți va exprima dorințele de acum și va copia tot mai multe acțiuni și sunete din mediul înconjurător; în fața problemelor va testa soluții, este interesat de tot și vrea să exploreze cât mai mult!
  •  De la 18 la 24 luni: începe să vorbească tot mai elaborat și să exprime stări variate, de la fericire și afecțiune la frustrare; este posesiv cu jucăriile sale și apreciază atenția altor copii. Iar abilitatea de recunoaștere și memoria se dezvoltă tot mai mult.

Cum putem ține pasul cu aceste schimbări?

Încă de la începutul vieții, tu ești cel mai bun mediu de distracție pentru copilul tău! Vorbește cu el, distrează-l și ai răbdare. Cu grijă, să nu îl obosești cu prea mult de la început, experimentează cu diferite tipuri de jucării potrivite vârstei. Acestea îl vor ajuta să își dezvolte capacitățile în mod natural.

Băiețel ce merge printr-un lan de cereale

Păstrează-ți încrederea în el și observă-l cu atenție. Astfel vei cunoaște mereu nevoile lui și cum poți să îl stimulezi cât mai bine. La fel ca noi toți și copilul tău are nevoie de momente de calm și timp pentru asimila și pentru a se dezvolta armonios atât cognitiv, cît și social și emoțional. 

Fiecare copil este diferit și are propriul său ritm, încearcă să nu îl forțezi ci să îl susții. Rămâneți la jocuri simple, menține mereu contactul vizual cu el, încurajează-l și oferă-i suficient timp să învețe în ritmul lui!

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *