Ghid de jucării din lemn pentru fiecare vârstă

Jucăriile pentru copii sunt astăzi extrem de diverse și răspund multor nevoi sau interese. De la jucăriile pentru bebeluși și până la cele pentru copii mai mari găsim o mulțime de tipuri de jucării. Cele mai bune însă, sunt acelea care au capacitatea de a susține o dezvoltare armonioasă a simțurilor și capacităților celui mic, nu doar care să ofere distracție. Mai jos, regăsești un ghid de jucării din lemn potrivite pentru o dezvoltare armonioasă. Cu ajutorul acestui ghid de jucării din lemn puteți alimenta creșterea celui mic și abilitățile pe care le va deprinde.

Etapele de dezvoltare

Jucăriile din lemn au multiple beneficii, de la durabilitate în timp sau materialele non toxice folosite în producția lor și până la faptul că încurajează creativitatea, interacțiunea și autoeducarea.  Mai mult, acestea sunt create pentru a susține potențialul creativ deja existent al celor mici.

Așa cum am subliniat deja, există jucării care răspund mai multor nevoi. Acestea pot susține dezvoltarea abilităților motorii fine, a coordonării sau a imaginației, a abilitatății de a rezolva probleme sau a se integra într-un mediu social. Însă, pentru a dezvolta potențialul său și mai ales pentru a-i susține încrederea de sine, este important să cunoaștem nevoile copilului în fiecare dintre etapele de dezvoltare. Acest ghid de jucării este un punct de pornire, o listă pe care o poți îmbunătății cu jucării specifice vârstei care să fie interactive și educative deopotrivă.

 • 0 – 12 luni

  este perioada în care copilul se bazează foarte mult pe simțul văzului pentru a recunoaște obiectele din jur. Celelalte simțuri urmează să se dezvolte treptat în următoarea perioadă. În aceste momente cele mai potrivite sunt jucăriile simple, cu forme puțin complexe, dar viu colorate. Astfel, el va începe să își folosească și simțul văzului pentru a recunoaște diferitele culori contrastante.

jucarie de apucat din lemn
Jucărie colorată de apucat pentru bebeluși

Pe măsură ce va crește, va aprecia din ce în ce mai mult jucăriile care îi vor stimula și celelalte simțuri. Jucăriile care scot zgomote amuzante, cele care sunt realizate din mai texturi diferite, sau saltelele pentru activități îl vor încânta!

 • 1 – 2 ani

  este etapa în care cel mic este interesat de tot ceea ce îl înconjoară și dorește să exploreze cât mai mult. Începe să înțeleagă tot mai relația cauză- efect, iar în fața problemelor va începe să testeze diferite soluții. Jucăriile care îi solicită deprinderile motorii sau care răspund acțiunilor sale, îl vor ajuta să își dezvolte abilitățile tot mai mult și îl vor distra deopotrivă!

cub activitati elefant din lemn
Cub activități diverse Elefant

Inele ce pot fi stivuite sau cuburile din lemn ce pot forma diverse construcții, puzzle-urile simple precum și instrumentele muzicale destinate celor mici sunt potrivite pentru această perioadă.

 

caramizi colorate din lemn
Cărămizi din lemn diverse forme
jucarie de sortat bile din lemn
Sortează bilele captive
 • 2 – 4 ani

  reprezintă perioada în care cei mici sunt foarte activi și încep să depindă jocurile de rol, sau cele în care imită diferite acțiuni văzute la cei din jur. La această vârstă se pot introduce diferite jucării care îi învață despre lucrurile sau situațiile din viața de zi cu zi.

cub puzzle ursuleti din lemn
Cub puzzle cu Ursuleți
tren colorat din lemn
Trenulețul Niklas

La vârsta de 4 ani capacitatea de învățare a copiilor se dezvoltă foarte mult, la fel și abilitatea de recunoaștere sau memoria. Jucăriile educative care dezvoltă aptitudinile lingvistice, fonetice sau matematice sunt mai mult decât potrivite pentru această perioadă.

tabla magnetica cu litere si numere din lemn
Tablă magnetică cu litere și numere
 • 4 – 8 ani

  este etapa în care copilul își dezvoltă mai mult personalitatea și își diversifică interesele. Începe să aprecieze jucăriile creative sau artistice, care răspund intereselor sale specifice. Seturile de creație și meșteșugit, jucăriile creative care le permite să își dezvolte propriile scenarii de joc, sunt printre cele mai potrivite. Este perioada în care încep să aprecieze tot mai mult și sportul sau jocurile în aer liber.

motocicleta de curse din lemn
Motocicleta de curse
banca de lucru multifunctionala din lemn
Bancă de lucru multi-funcțională „Deluxe”

Jucăriile educative din lemn îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile intelectuale, imaginația, dar și capacitatea de comunicare sau creativitatea. Mai mult, cei mici pot regăsi în jucăriile lor posibilitatea de a-și crea propriile scenarii de joc de fiecare dată, în care să își testeze și să își dezvolte abilitățile. Dacă recunoaștem și nevoile specifice vârstei, avem ocazia să alimentăm natural procesul de creștere al micuților. Te invităm să completezi acest ghid de jucării din lemn și cu altele, pe care le apreciază și copilul tău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *