Dezvoltarea armonioasă a celor mici. Cât de importantă este socializarea

Socializarea și dezvoltarea armoniasă sunt termeni pe care îi vei auzi tot mai des, după ce ai avut copii. Dezvoltarea armonioasă a celor mici presupune dezvoltarea atât a minții, cât și a corpului astfel încât micuțul tău să fie pregătit pentru provocările zilnice. Știai că dezvoltarea socială începe să prinda contur încă de la naștere și se dezvoltă pe tot parcursul vieții copilului? Dar cât de importantă este socializarea pentru cei mici? Alfă mai multe din acest articol. 

Ce presupune socializarea?

Socializarea presupune capacitatea copilului de a stabili și de a menține contactele cu cei din jur. Socializarea primară are loc în copilărie, este profund afectivă și reprezintă un proces de transformare a copiiilor în adevărate ființe umane și sociale prin învățarea valorilor de bază, prin pregătire și limbaj.

Urmărind limbajul micuțului tău poți să observi cu ușurință dacă acesta are sau nu dificultăți în a socializa. Limbajul reprezintă capacitatea copilului tău de a utiliza cuvintele adecvate contextului și a persoanelor. Spre exemplu dacă acesta poate să denumească obiecte, acțiuni, să relateze diverse întâmplări, să spună povești etc.

Pentru a afla mai multe informații despre cum poți susține dezolvtarea armonioasă a micuțului tău, te invităm să descoperi articolul “Cum susținem dezvoltarea armonioasă a copiilor?” (https://strumfuljucaus.ro/blog/dezvoltarea-armonioasa-a-copiilor/)

 

Cum oferim un cadru potrivit socializării?

Socializarea copilului începe cu voi doi, părinții. Tu și taticul sunteți partenerii de încredere și de joacă a copilului vostru. Astfel, el va începe să se familiarizeze cu oamenii și, treptat, începe să socializeze și cu alți oameni. Apoi este binevenită interacțiunea cu părinții și într-un grup mai mare. Este recomandat ca treptat să introduci un grup mai mare și să îl duci la activități sociale și cu copii de vârsta lui. Cel mic în timp trebuie să se obișnuiască să socializeze atât cu copii de vârsta lui, cât și cu adulți de difeerite vârste.

Dar ține minte, cadrul cel mai important socializării este în familie.

Câteva sfaturi pentru joaca cu micuțul tău

  • Atunci când vă jucați lasă-l pe micuțul tău să creeze povestea, pune întrebări ajutătoare, ajută-l să-și folosească imaginația!
  • La fel de important este să știi și când să te oprești din joacă, să faceți o pauză să reveniți în lumea reală
  • Tu ca și părinte te poți folosi de diferite jucării în care poți să îi descrii diferite probleme sociale, în care micuțul tău trebuie să găsească soluții

Ce alte posibilități aveți de joacă?

  • Să redescoperiți joaca în natură
  • Joaca în natură
  • Board games sau puzzle game. Descoperă selecția noastră de jocuri puzzle.
  • Să ascultați muzică
  • Să citiți o carte împreună.

Atunci când părinții se joacă cu copii se crează o legătură specială care se păstrează pe viață. Astfel, copilul tău simte că este iubit și apreciat. Îl ajută pe viitor să împărtășească soluții la probleme și să comunice ce simte. Dar, pe de altă parte, ajută și părintele să înțeleagă și să ajute copilul.

Jocurile în familie sunt cea mai bună metodă de a dezvolta și de a păstra o familie unită. O familie care se joacă împreună, rămâne împreună! 

Așa că ce spui… tu știi deja ce vă veți juca împreună în acest weekend?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *