Cum susținem dezvoltarea armonioasă a copiilor?

Ai devenit părinte, iar grija ta este de acum concentrată pe fericirea și mai ales pe sănătatea celui mic. Ai descoperit multe lucruri despre tine însuți și cunoști cât de importantă este dezvoltarea armonioasă pentru o viață echilibrată și fericită.

Prețuiești perioada în care va crește alături de tine și în care îl vei pregăti cât mai bine pentru societate. Desigur, va continua să acumuleze cunoștințe valoroase și după cei “7 ani de acasă”. Alături de tine însă se pregătește pentru independență și stabilitate. Ca și părinți, pe lângă asigurarea condițiilor optime de trai, este crucial să susținem dezvoltarea unui comportament social și emoțional sănătos.

Ce reprezintă dezvoltarea armonioasă?

Personalitatea, încrederea în sine sau viziunea asupra lumii, sunt toate dezvoltate în această perioadă. Cel mic se descoperă pe el și lumea înconjurătoare prin mișcare și joc. Începe prin a învăța despre tot ceea ce vede, aude, atinge sau gustă. Continuă prin joacă și descoperirea unui mediu în care se simte în siguranță. Astfel, mediul în care crește joacă și el un rol important pentru o dezvoltare armonioasă, pentru ca ce mici sa devină adulți cu valori pozitive.

Cum putem noi, parintii, să ajutăm?

Mișcarea

Încă de la cea mai mică vârstă, poți sprijini atât mișcările naturale cât și apetitul pentru a explora, pentru creativitate sau performanță. Permisiunea de a explora locurile și lucrurile din jur, susține formarea conexiunilor cerebrale și dezvoltarea inteligenței copilului.  Oferă-i un mediu în care cel mic să se poată mișca liber, fără obstacole sau aparate ajutătoare. Acestea din urmă, limitează și restrâng mișcările naturale ale bebelușului fiind o piedică în calea dezvoltării motorii armonioase. Este foarte important, așa cum încurajăm și emoțiile pozitive să susținem mișcările, impulsurile naturale ale bebelușului, de a ședea, de a merge sau de a sta în picioare prin propriile eforturi. Astfel, își poate dezvolta echilibrul, coordonarea dar mai ales încrederea în sine, iar atunci când va depăși singur aceste etape, va merge în picioare.

Îi poți oferi lucruri sau jucării care să îl ajute să își susțină echilibrul și care răspund mișcărilor naturale atunci când fac primii pași. Antepremergătorul este ideal pentru a încuraja copii să facă primii pași singuri. Acesta conține și un set de caramizi din lemn, de diverse forme geometrice colorate, pentru a stimula atât abilitățile motorii precum și de recunoaștere a formelor. 

Antepremergator Primii Pasii cu Setul de Construcție Ștrumful Jucăuș
Antepremergator Primii Pasii cu Setul de Construcție

Include-l în activități-le zilnice ale familiei și mai ales, nu îi subestima capacitățile. Cel mic muncește din greu pentru a-și dezvolta abilitățile motorii și are nevoie să le folosească pentru a le dezvolta cât mai mult. În aceste momente va fi foarte fericit să vă ajute la treburile casei, la cumpărături sau să te acompanieze la plimbări. Deși îi va lua ceva mai mult timp să desfășoare aceste activități, susține-l cu răbdare și înțelegere și acordă-ți timp să faceți lucrurile în ritmul lui. Astfel, nu numai că își va îmbunătăți aceste capacități, dar va câștiga și încredere în sine și în mișcările sale.

Comunicarea

Încă de la naștere bebelușul absoarbe tot ceea ce îl înconjoară, iar cuvintele, și tonul cu care îi vorbim, va forma modul în care acesta va comunica în viitor. Atenția pentru un mediu calm și liniștit în care să desfășurăm conversația cu cel mic și atenția pentru explicații, pentru un vocabular bogat și pozitiv îl va ajuta pe cel mic să asocieze cuvintele și să comunice despre experiențele de zi cu zi. Nu este necesar să apelezi la un vocabular special, de “bebeluși” sau să folosești diminutive când comunici cu el.

Un vocabular corect gramatical și o exprimare clară va oferi celui mic un model de exprimare pozitiv, care și-l va însuși negreșit. După vârsta de 2 ani copil va experienta un salt în dezvoltarea limbajului. El posedă deja un vocabular destul de dezvoltat pentru a conversa, folosind propoziții complete și expresii diverse. Cu cât mai bogate sau mai diversificate conversațiile cu tine și cu cei din jur, cu atât mai mult va putea absorbi și folosi și el în conversații un vocabular bogat.

Independența

Activitățile în care îl vei include de mic vor ajuta la dezvoltarea independenței și a încrederii în sine. Abilitatea de a face lucruri singur și de a lua decizii pe baza experienței și a informației acumulate, va apărea negreșit în urma implicării în rutina zilnică. Cel mic va înțelege astfel rolul său în casă, obiceiurile de zi cu zi și își va măsura abilitățile, va înțelege că poate face singur lucruri, încredere care se va transmite pe parcursul întregii sale vieți.

copil ce stă afară pe o podea de lemn alături de un ursuleț de pluș

O dezvoltare armonioasă include și impulsionarea unui comportament pozitiv. Cel mic astfel poate lua singur decizii, poate să facă alegeri informate și să devină conștient de consecințele acțiunilor sale. Sprijină-l cu răbdare să învețe mereu din tot ceea ce îl înconjoară, din reușite sau greșeli și crează un mediu în care să poată face alegeri potrivite.

Cei 5 factori ai dezvoltării armonioase la copii

Cu dragoste, răbdare și sprijin poți susține dezvoltarea armonioasă a celui mic, astfel încât creșterea acestuia să cuprindă cei “5C” ai dezvoltării psihologice, comportamentale și sociale.  Acestea sunt reflectate de către competență, încredere, conectivitate, caracter și compasiune. La copii la care aceste caracteristici sunt foarte puternic exprimate, dezvoltă un al 6-lea C, și anume contribuția (în ceea ce privește sinele, familia sau comunitatea) (Nicole Zarrett, Ph.D.1 and Richard M. Lerner, Ph.D, Moduri în care să susținem dezvoltarea armonioasă la copii și tineri) Află mai multe despre cum poți susține dezvoltarea armonioasă și în adolescență din studiul cercetărorilor, Nicole Zarrett și Richard M. Lerner.

Ai devenit părinte iar călătoria alături de cel mic va fi cu siguranță minunată, atât pentru voi, cât și pentru copil. Un copil se descoperă prin joc, iar atunci când este încurajat să își exprime părerile și emoțiile, când primește atenție și iubire, va crește într-o persoană cu care sigur vă veți mândri! 

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *