De ce să utilizezi și cărțile cu povești multiculturale în educația copilului tău

Copii citind cărți

Cu ajutorul cărților cu povești multiculturale cei mici își dezvoltă imaginația, empatia și toleranța. Din acest articol poți afla tipuri de cărți cu povești multiculturale și cum să alegi cărțile potrivite pentru micuțul tău. Este important ca cărțile pe care le citești celui mic să fie cât mai diversificate. Astfel el va avea o radiografie cât mai realistă a societății în care crește și va învăța lucruri noi despre mediul înconjurător.

Ce beneficii pot avea cărțile în general, nu doar cele cu povești multiculturale?

Pe lângă dezvoltarea empatiei și toleranței, o carte are și alte beneficii. Mai jos găsești o listă cu cele mai importante beneficii.

  • Poveștile îl ajută pe cel mic să își dezvolte imaginația și să folosească conceptele abstracte
  • Îl ajută să își îmbunătățească vocabularul, învață să se exprime mai coerent și corect
  • Cu ajutorul poveștilor, cei mici învață modele pozitive de urmat, învață despre diverse situații sociale
  • Atunci când îi citești micuțului tău, se întărește legătura dintre voi
  • Învățarea tangențială. Este la vârsta la care absoarbe tot și cea mai eficientă metodă de a învăța este prin joacă
  • Cărțile îl poate ține pe copilul tău departe de tehnologie
  • Cu ajutorul cărților, copilul tău poate experimenta diferite trăiri. Unele concepte precum iubire, teamă, fericire, tristețe sunt greu de explicat copiilor, însă cu ajutorul cărților ei le pot experimenta.

Cum alegi cartea potrivită?

Probabil știai deja despre beneficiile cărțior. Însă nu trebuie să cumperi orice carte îți pică în mână. În primul rând trebuie să ții cont de vârsta copilului. Până la 3 ani aceștia nu se pot concentra pe povești foarte lungi.

Ilustrație fantezie
Povești multiculturale

Deci poveștile trebuie să fie scurte și simple. Pe măsură ce cresc, poveștile pot fi tot mai complexe, cu mai multe personaje și situații diferite. Lumea poveștilor este cea mai potrivită pentru ei. Fiindcă ei nu înțeleg „lumea oamenilor mari”, ei trăiesc în lumea poveștilor, iar ție îți va fi mai ușor să comunici cu ei raportându-te la lumea lor.

Cărțile cu povești multiculturale și cărțile cu povești românești

Aici ai mai multe categorii de ales. Recomandarea noastră este să încercați împreună fiecare categorie, nu dorești să îl limitezi încă de la o vârstă atât de fragedă.

Cărțile cu povești multiculturale

De ce să alegi o carte despre multiculturalism? Basmele din diferite părți ale lumii pot să trateze și exprime aceleași emoții.

Ilustrație digitală povești fantastice
Ilustrație pentru povești fantastice

Învățați împreună despre folclorul unei alte culturi. Așa îl ajută pe cel mic să nu își formeze stereotipuri și îl va învață despre respect și compasiune. De asemenea există biografii scrise pentru copii ale unor lideri din întreaga lume precum: Dalai Lama, Wangari Maathai, Jane Goodall sau Nelson Mandela. Citind aceste cărți îi arăți celui mic diferite trăsături pozitive pe care unii oameni le au, cum au reușit să treacă peste diferite provocări, să înțeleagă într-un mod simplist anumite evenimente și să își dezvolte înțelegerea despre alte țări.

Poveștile clasice românești

Dacă te hotărăști să cumperi cărți cu povești multiculturale, asta nu înseamnă că trebuie să excluzi cărțile cu povești românești. Caracterele din basmele românești pot să îi ajute pe cei mici să fie mândri de moștenirea culturală. Poate fi un exemplu pozitiv, cu care cei mici se pot identifica ușor. Apoi este important ca cei mici să învețe și despre cultura din care ei fac parte.

Povești cu supereroi, în care erou principal este o fată

Dacă ai fetiță poate ți-a venit și ție ideea să cumperi fetiței tale o carte în care eroul principal este de sex feminin. Ei bine în trecut, nu prea aveai de unde alege. Însă în ultimii ani au existat tot mai multe astfel de inițiative. Cea mai cunoscută este inițiativa lui Elena Favili și Francesca Cavallo, care au scris cartea “Good night Stories: Rebel Girl” („Povești de noapte bună: Fata Rebelă”). Recenzii despre această carte găsești pe Goodreads. O mică descriere a cărții: “Cum ar fi ca în loc să se căsătorească cu prințul din poveste, ea poate visa ca într-o zi va crea un vaccin, va câștiga o medalie Olimpică sau va păși pe Marte?”.

Ca să înțelegi mai bine munca lor, îți recomandăm să vizionezi următorul clip:

Fizica cuantică și Teoria relativității

Credit: Amber Faust
Teoria relativității generale, pentru bebeluși

La fel cum o carte folosește poze cu animale ca să introducă copii în lumea animăluțelor și să le învețe, de ce nu ar putea face la fel o carte despre fizică? Cel puțin așa s-a gândit Chris Ferrie, fizician și matematician la o universitate din Sydney, Australia. Acesta este autorul cărților de fizică pentru copii. Cartea îi introduce pe micuți – cu ajutorul paginilor colorate atractiv și a unor forme simple, în lumea interesantă a fizicii cuantice, teoria generală a relativității și a altor concepte de fizică. Este explicat, spre exemplu, faptul că o minge are masă, într-un mod foarte simplist. „Cu siguranță că micuții nu vor înțelege la fel ca și adulții aceste concepte. Scopul însă este de a-i introduce în această lume explicându-le despre anumite concepte, ca mai târziu să și le amintească și să le studieze”, spune Chris Ferrie într-un interviu.

În loc de concluzie…

Înainte să cumperi o carte întreabă-te ce ai vrea să învețe copilul tău diferit față de ce ai învățat tu? Știm că e greu să nu cazi în plasa “clasică” de a nu ieși din “normal”, însă poate trebuie să faci un efort pentru micuțul tău. Cu siguranță acest efort va face difernța mai târziu.

Tu ce carte ai cumpăra pentru micuțul tău? Ți se pare acceptabilă ideea ca acesta să citească de mic despre diferite culturi sau fizica cuantică? Spune-ne părerea ta. 🙂

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *