Beneficiile jocurilor tip puzzle pentru o copilărie interactivă

Cui nu îi plac jocurile puzzle? De când suntem mici și chiar adulți fiind, rezolvarea un puzzle este distractiv, însă copii câștigă nu doar abilități fizice, ci și sociale atunci când practică acest joc. Mai jos vei afla despre beneficiile jocurilor tip puzzle pentru o copilărie interactivă și o creștere armonioasă.

De ce să alegem jocurile tip puzzle?

Jucăriile sunt cea mai importantă parte a procesului de învățare pentru cei mici. Odată cu era digitală este tot mai atractiv pentru copii, cât și pentru părinți, să se apeleze la gadget-uri, aplicații sau alte device-uri tehnologice.Telefonul sau tableta sunt niște instrumente ușor de folosit de către părinte, fiindcă îl poate ține ocupat pe cel mic mai mult timp. Însă există un minus foarte mare. Din punct de vedere tactil acestea nu oferă aceiași experiență. Jocurile puzzle sunt activități complexe atât pentru adulți, dar în special pentru copii. Acest tip de joc presupune răbdare, concentrare, dar și reflecție.

Acest joc folosește abilități manuale, orientare în spațiu, atenție, cunoașterea culorilor, capacitate de observare și intuiție. Beneficiile jocurilor tip puzzle ajută copilul să își dezvolte nu doar abilități care să îl ajute în etapele de creștere. Răbdarea, tenacitatea și socializarea sunt doar unele dintre caractericticile morale pozitive pe care le va deprinde.

Încă de la o vârstă fragedă copilul tău începe să exploreze  mediul înconjurător și are nevoie de diferite “provocări”, pentru că devine din ce în ce mai curios.

Care sunt beneficiile jocurilor tip puzzle?

Abilitățile sociale

Atunci când la asamblarea unui puzzle participă toată familia, sau un întreg grup de prieteni,  copilul va învăța și cum să lucreze în echipă și își va dezvolta abilitățile sociale. Învață cum să asculte sfaturile altora și să coopereze cu cei din jur.

Ajustarea motricității

Această activitate este importantă pentru ca cel mic să își dezvolte dexteritatea mușchilor de la mâini și degete. Motricitatea fină stă la baza abilității de a scrie a copiilor, a prinde diferite lucruri etc., iar exersarea acesteia începe din primii ani de viață. Atunci când micuțul tău se joacă cu jocurile de tip puzzle își va dezvolta și această abilitate.

Abilitățile cognitive

Aceste abilități sunt cele mai exersate prin rezolvarea jocurilor puzzle. Cel mic își va dezvolta logica, prin încercările repetate de a potrivi diverse piese de puzzle. De altfel se va dezvolta și coordonarea mână-ochi, care este foarte importantă în primii ani de viață a copilului..

Vor rezolva mai uşor problemele care apar în activitățile de zi cu zi

Spre deosebire de alte jocuri, de exemplu cărămizile sau cuburile colorate, unde copilul poate interacționa în mai multe moduri cu piesele și oferă soluții de tip divergent, jocul de tip puzzle oferă soluții de tip convergent. Acest tip de joc îl împinge pe copil să încerce de câte ori este nevoie a-l duce la bun sfârșit, doar unul dintre cele mai utile benefiucii ale jocurilor de tip puzzle. Pe lângă toate aceste beneficii cu ajutorul acestui tip de joc cei mici simt formele și materialele, pot să aprecieze distanțe și își folosesc orientarea în spațiu.

Abilitățile emoționale precum stima de sine

Atingerea obiectivelor aduce multe satisfacții și adulților, iar pentru copii este și mai satisfăcător. Un copil care depune eforturi să termine un puzzle interactiv, se va bucura nespus la final. Îi va crește încrederea în sine și va fi pregătit mental pentru următoarea provocare.

Beneficiile jocurile tip puzzle sunt multiple, iar indiferent de vârsta micuțului tău sau preferințe, la categoria puzzle, pe strumfuljucaus.ro găsești mai multe modele de puzzle-uri.

Chiar și pentru cei mai mici, poți găsi puzzle-uri cu animăluțe, diferite autovehicule, sau chiar mai complexe – avionul 3D sau un mic oraș din lemn.

Tu ce fel de jocuri preferi pentru micuțul tău?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *