Cât de importante sunt activitățile în natură pentru dezvoltarea copiilor?

Activitățile în natură ar trebui să fie o componentă importantă a dezvoltării copilului tău. Însă în era televizorului, a internetului, a jocurilor Playstation, Xbox și mai nou a  VR-ului… cât de important este pentru un copil să diferențieze un cal de o vacă sau o bufniță de un vultur?

Ca părinte sigur te-ai gândit deseori că copilul tău petrece mult mai mult timp în casă decât ai petrecut tu în copilărie. Încă îți amintești cu melancolie de “generația cu cheia la gât”. În acest timp ai explorat împrejurimile, ți-ai făcut prieteni, ai înțeles mediul înconjurător și ai adunat experiențe. Sau poate ai fost una dintre acea persoană norocoasă care în vacanțele de vară mergeai la bunici, unde nu puteai evita activitățile în natură.

Ei bine copii din ziua de astăzi au parte de alte experiențe în copilărie. Activitățile în natură nu mai sunt parte integrantă a copilăriei.  Este datoria părinților să se asigure că cei mici vor avea o dezvoltare armonioasă, iar un element cheie sunt activitățile în natură.

Activitățile în natură dezvoltă abilitățile motorii

A experimenta natura este mediul perfect pentru copilul tău: cei mici pot sări, pot urla, se pot învârti, pot atinge pământul, florile, pot simți scoarța copacilor cu toate denivelările, tot relieful și povestea acesteia.

De când sunt mici cei mici au nevoie de oportunitatea de a-și folosi tot corpul și a-și dezvolta abilitățile motorii. Doar după ce le stăpânesc, cei mici pot să facă fine reglaje, spre exemplu a ține în mână o furculiță. Prin urmare, activitățile în natură și joaca în natură au un impact pozitiv asupra dezvoltării abilităților motorii.

copil activități în natură
Copil care se joacă în parc de aventură

Activitățile în natură dezvoltă simțurile

Pentru cei mici care sunt la primii ani din viață, activitățile în natură sunt o experiență copleșitoare. Toate simțurile lor sunt activate. Fiindcă natura este în continuă schimbare, aceasta poate fi extraordinar de stimulatoare pentru cei mici. Și totodată un spațiu în care cei mici pot să își folosească toate simțurile. Dacă copilul tău înțelege și apreciază de mic natura, atunci când va fi adult va fi mult mai prezent și conștient de mediul înconjurător.

Activitățile în natură oferă experiențe pozitive

O metodă minunată de a crea amintiri frumoase este ca atunci când vă jucați împreună în natură. O idee ar fi să colectați diferite obiecte și să le păstrați acasă într-un colțișor. Acestea pot fi pietricele colorate deosebit, pot fi frunzele arămii ale copacilor sau diferite rămurele uscate.

activități în natură - bufniță din materiale naturale
Bufniță din materiale naturale

Pe lângă faptul că puteți face o colecție, le puteți colora împreună și să le folosiți ca decor. O idee minunată în special în sezonul rece, când cel mic poate învăța cum să facem decorațiuni. De fiecare dată când copilul tău va vedea diferitele forme, culori, texturi a obiectelor pe care le-ați adus în casă, își va aminti de aventurile voastre din natură.

Educația non-formală

Începând cu vârsta de 7 ani, copilul tău începe să înțeleagă mai bine mediul. De asemenea interacționează cu mai mulți copii și este vârsta ideală să încerce mai multe tipuri de activități. Dacă nu ai timp suficient pentru a organiza activități pentru el, poți apela la organizații non-formale. Acestea se ocupă cu educarea celor mici și care au ca element principal jocul în natură.

Organizația Națională Cercetașii României

Una dintre aceste tipuri de organizații și cea mai mare mișcare mondială de tineret) este cercetășia. În caz că nu știai deja, aceasta există în fiecare oraș din România. O găsești sub numele de Organizația Națională Cercetașii României. Cercetășia vine în completarea educației informale și formale. Aceasta dezvoltă cunoașterea de sine, necesitatea de a participa, de a explora, de a descoperi, de a ajuta. Pe lângă jocuri și activități outdoor cei mici vor învăța să fie mai independenți. Scopul final este să ajungă oameni implicați în societate.

tabără cercetași Nord Scouts Cluj
Tabără de cercetași din Cluj-Napoca

Știai că…

Scriitorul american Richard Louv, a definit fenomenul în care cei mici nu petrec suficient timp în natură ca “nature deficit disorder” (tulburarea de deficit de natură). Într-un interviu menționa faptul că ceva foarte profund s-a schimbat în abordarea celor mici asupra naturii. Una dintre principalele cauze ar fi tehnologia. În USA copii cu vârsta între 8 și 18 ani petrec 53 de ore pe săptămână folosind tehnologia, iar activitățile în natură nu sunt importante pentru el.

Sunt niște cifre la care și părinții români ar trebui să reflecte.

Copilul tău are parte de activități în natură?

Dorești să ai parte de mai multe activități în natură cu cel mic, dar nu prea ai idei? Urmărește-ne pe Pinterest, unde updatăm mereu card-ul cu activități și te vei putea inspira și tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *