Activități Montessori pentru o creștere armonioasă

Pentru cineva care începe să descopere educația Montessori, poate părea dificil să alegem jucăriile sau activitățile potrivite pentru cel mic. Datorită diversității de materiale și resurse pe care le putem folosi în cadrul acestui tip de educație, poate fi greu să găsim cele mai potrivite jucării. Nu doar atât, dar mulți producători aleg să pună eticheta “educativ” pe orice tip de jucărie pentru a se alinia trendului. Mai jos găsești câteva idei de activități montessori, pe care le puteți pune în practică foarte ușor și susțin dezvoltarea armonioasă a celui mic.

 

Maria Montessori nu a creat niciodată jucării, ci modele de învățare pentru copii ce pot fi aplicate în mai multe moduri. Metoda Montessori include o serie de activități ce pot fi adoptate de mici, pentru a susține dezvoltarea, de la cele mai mici vârste. Astfel, putem oricând introduce în momentele de joacă și acest tip de activități educative. Partea bună în ceea ce privește activitățile montessori, e că materialele pentru activități sunt unele pe care deja le avem prin casă, sau costă puțin să le achiziționăm. Copilul poate învăța lecții valoroase jucându-se cu obiecte simple din jurul său, precum disciplina sau coordonarea.

Idei de activități Montessori

Pentru a dezvolta un simț al ordinii și o minte organizată, activitățile care includ potrivirea obiectelor unele cu altele sunt extrem de benefice. Potrivirea cartonașelor colorate, organizarea mașinuțelor de jucărie pe raft, potrivirea obiectelor din plastic cu reprezentațiile lor pe cartonașe sau sortarea cerealelor pe care le mănâncăm. Acestea sunt câteva exemple de acțiuni simple care îl învață cum să organizeze, să aranjeze sau să potrivească lucruri atât practice cât și mentale.

cuburi colorate din lemn pe fundal verde
Cuburi din lemn

Pentru dezvoltarea motorie fină, copii au nevoie de stimulare încă de la cea mai mică vârstă. Orice activitate la care își folosesc mânuțele pentru a apuca, a înșirui, sau în care exersează turnatul lichidelor în căni de diverse dimensiuni, le dezvoltă abilitățile motorii. Poți oricând să îl implici în activități de sortare a mâncării sau pregătire. Poți alege unelte de bucătărie adaptate vârstei sau jucării care imită perfect alimentele și vesela.

 

Pentru a-i ajuta să îți dezvolte abilitățile lingvistice, orice activități care implică potrivirea literelor, numerotarea sau exemplificarea cu imagini a cifrelor, sunt extrem de utile. Acestea vor duce la dezvoltarea creierului și le vor dezvolta capacitățile de înțelegere și utilizare a alfabetului și a numerelor. Aceste abilități pot fi susținute în continuare de învățarea unei limbi străine sau studiere instrumentelor muzicale.

 

Activitățile montessori care răspund nevoilor senzoriale sunt printre cele mai distractive. Pictura cu mâinile, jocul cu plastilina sau materialele cu texturi diferite stimulează simțurile micuților. Atunci când își folosesc mânuțele pentru a experimenta cu forme și texturi, imaginația prinde și ea noi forme de exprima. Acum nu este momentul să ne gândim la curățenie sau ordine, ci să explorăm limitele creativității!

mâinile unui copil ce pictează cu două pensule
Copil care pictează

Azi copii, mâine adulți

Nu în ultimul rând, este important pentru copii să învețe încă de la o vârstă fragedă, importanța igienei personale și a unei vieți sănătoase. Momentele de rutină pot fi introduse treptat în educația micuților iar beneficiile acestora explicate cu răbdare. O igienă orală sănătoasă, menținerea unui aspect îngrijit și a curățeniei în spațiul personal, sunt importante pentru o creștere armonioasă și sănătoasă. Pregătiți împreună masa, curățați grădina sau sortați hainele înainte de a fi spălate. Fiecare activitate simplă, este o lecție de bune practici și maniere pentru cel mic, pe care o va savura și memora deopotrivă.

 

Și tu poți să dezvolți alte activități montessori care să susțină o creștere armonioasă! Mai multe jucării Montessori care susțin acest proces de auto-educare, găsești pe strumfuljucaus.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *